Monday, February 20, 2017

The Old Dochia (romanian language)



Baba Dochia




            Se spune că odată demult traia intr-un sat o femeie foarte harnica dar si rea la inima, pe nume Dochia. Ea avea un fiu numit Dragobete, care era mândria ei. Dar intr-o zi Dragobete s-a casatorit cu o fata fara acordul Dochiei.
            Manioasa pe hotararea fiului, Dochia o trimise pe nora ei, intr-o zi de iarna, pe la sfarsitul lunii februarie, in padure sa spele niste gheme negre de lana la rau, cerandu-i sa nu se intoarca acasa pana ce lana nu va deveni alba.
            Fata a incercat sa albeasca lana dar aceasta nu-si schimba deloc culoarea. Disperata si cu mainile inghetate dela apa rece a raului, fata a inceput sa planga gandindu-se ca nu se va mai putea intoarce niciodata acasa sa-si vada sotul. Dar deodata, un om batran aparu si ii dadu o floare spunandu-i sa o puna in apa si sa spele lana cu ea. Din moment ce a spalat lana cum i-a spus batranul, aceasta s-a albit si fata s-a intors fericita acasa.
            Cand Dochia a auzit povestea fetei s-a infuriat si a crezut ca a venit primavara din moment ce omul, numit de fata Martisor, a putut sa daruiasca flori.
            Ea s-a grabit sa coaca noua cuptoare de paine si a plecat la munte cu oile, imbracata cu noua cojoace de lana. Cum vremea se schimba repede dela rece la cald Dochia a inceput sa manance in fiecare zi cate o paine si sa lepede cate un cojoc, tot asa unul cate unul pana la ultimul. Dar vremea s-a schimbat din nou, devenind din ce in ce mai rece, si Dochia nu mai avea nici un cojoc care sa o incalzeasca in cea de-a noua zi. Si astfel a fost pedepsita pentru sufletul ei rau.
            De atunci, primele noua zile ale lunii martie sunt considerate zilele unui nou inceput (primavara) sau Zilele Babei Dochia, deoarece in aceste zile, vremea este tot asa de imprevizibila cum a fost si Dochia.



No comments:

Post a Comment