Monday, February 6, 2017

The Romanian story in Estonian language

Rumeenia muinasjutt – metsa teemaline

Vana Dochia

Räägitakse, et kunagi ammu aega tagasi elasid ühes külas kaks naist, üks väga töökas ja teine väga halva südamega nimega Dochia (hääldus – dokia).

Dochia’l oli poeg nimega Dragobete, kes oli tema uhkus. Ühel päeval Dragobete abiellus tüdrukuga Dochia tahte vastaselt.

Vihane oma poja otsuse üle, saatis Dochia oma uue minia talvisel veebruarikuu lõpupäeval metsa. Ta pidi metsas pesema musta värvi villa jões ning ei tohtinud enne koju naasta, kui vill sai valget värvi. Tüdruk proovis villa pesta, kuid see ei muutnud värvi. Meeleheitel ja käed külmunud külmast jõe veest, hakkas tüdruk nutma, mõeldes, et ei näe oma kallist abikaasat enam mitte kunagi. Aga järsku üks vana mees ilmus tema juurde ning andis tüdrukule lille, öeldes, et ta paneks selle vette ning peseks villa sellega. Niipea, kui ta pesi villa nii nagu vana mees oli öelnud, sai see valge ning tüdruk naasis õnnelikult koju.

Kui Dochia kuulis tüdruku lugu, siis sai ta vihaseks ning arvas, et kevad on saabunud, sest kuidas muidu oleks vana mees saanud tüdrukule, nimega Martisor, lille anda.

Dochia kiirustas, et küpsetada ahjus üheksa leiba ning lahkus mägimetsadesse oma lammastega, olles riietatud üheksa paksu mantliga. Kuna ilm muutus kiiresti, külmast soojaks, siis Dochia hakkas sööma üks leib päevas ja viskas päevas ühe mantli maha. Niimoodi päev päevalt, kuni üheksandal päeval sõi viimase leiva ja viskas viimase mantli seljast. Kuid nüüd ilm muutus veelkord ning hakkas minema aina külmemaks ja külmemaks, aga Dochial ei olnud enam ühtegi mantlit teda soojendamas. Ja nii karistati teda tema halva südame ja käitumise pärast.


Sellest ajast alates, peetakse Märtsi üheksat esimest päeva uueks alguseks (ehk kevadeks) või Baba Dochia päevadeks, kuna ilm on siis nii ettearvamatu nagu seda oli Dochia.

No comments:

Post a Comment