Monday, February 6, 2017

The Romanian story in Estonian language

Rumeenia muinasjutt – mere teemaline

Techirghiol (hääldus - tekirɡjol)

Räägitakse, et ammu aega tagasi Musta mere äärses külas elas vana halvatud ja peaaegu pime mees, kellele nimi oli Techir (hääldus – tekir). Mehel ei olnud mitte kedagi peale eesli, kes aitas tal tööd teha.
Suved olid kergemad Techir’i tervisele, kuid talved see-eest väga rasked - sest teda vaevasid luuvalud, mis aastast aastasse suurenesid.
Ühel päeval Techir otsustasin minna külas elava tervendaja juurde, kes võiks teda aidata. Tervendaja vaatas Techir’i, avas oma suure raamatu, ja ütles:
- Kui inimene vajab abi, siis peab ta usaldama oma parimat sõpra ja tema parim sõber suunab ta sinna, kus ta leiab pääsetee!
Techir lahkus ravitseja juurest kurvana ja lootusetuse tundega, sest tema jaoks olid ravitseja sõnad mõttetud – polnud tal ju ühtegi sõpra. Eesel, kellel oli palju haavu raskest tööst, ei saanud kiiresti edasi liikuda. Öö hakul järsku eesli jõud rauges ning vajus kurnatult halvasti lõhnavasse mudasse. Loom oli mudasse kinni jäänud ning vanamees pidi oma sõbrale appi minema, et teda edasi aidata. Aga eesel ei tahtnud kuidagi edasi liikuda ning vanamees otsustas temaga sinna puhkama jääda.
Hommikul nägi Techir, et nad olid jäänud öösel kinni mudamülkasse, mis oli päris suur. Ta nägi üllatusega, et eesli haavad olid peaaegu paranenud ning tema enda jalad suudavad veelgi kiiremini liikuda ja valud ei ole enam nii suured
Meenutades ravitseja sõnu, et oma parima sõbra abiga leiab ta pääsetee, tänas ta eeslit südamest. Nüüd hakkas Techir igapäev mudamülkas käima ja kümbles seal. Varsti vana Techir hakkas paremini nägema ja valud luudest kadusid.
Techir’il oli tervenemise üle väga hea meel ning otsustas kolida selle imeliku muda juurde. Ta ehitas suure maja ning kutsus kõiki, kellel tervise probleemid, enda juurde tervendava efektiga muda proovima. Kui inimesed kuulsid sellest, siis kiirustasid kõik mere äärde, kus asus see mudamülgas. Nad kümblesid mudas ja panid seda tervele oma kehale ning nad tervenesid oma haigustest. Nii tekkiski oluline linn Musta mere äärde nimega Techirghiol, mis tõlkes tähendab Techir’i Jõgi. Seega linna sai nime vana mehe Techir’i järgi ning seal elati rahus ja head elu.

Techir’i ja tema parima sõbra kuju Musta Mere ääres Techirghiol’i linnas.

No comments:

Post a Comment